Studentberättelser

Magiska Firenze!

Varje vecka skickar vi på Språkpunkten ut utvärderingar till de studenter som precis kommit hem från sina kurser och program utomlands. Detta är ett väldigt bra sätt för oss att få koll på kvaliteten på skolorna, kurserna samt vad våra studenter har för synpunkter på allt från kurslitteratur, boende till kursinnehåll.

Många studenter väljer också att dela med sig av sina tankar i form av en berättelse som vi mer än gärna delar med oss av till er läsare.

Malin, 20 år, påbörjade i september i år en 10 veckor lång språkkurs i den kulturrika och vackra staden Florens. Här nedan kan ni ta del av hennes sammanfattning av språkresan i staden som så många förälskat och fortsätter förälska sig i. Följ med till magiska Firenze!

”När jag först kom till Florens lördagen den 1 september, insåg jag direkt att jag hade gjort rätt val, att jag hade två fantastiska och spännande månader som väntade mig.

Första natten bodde jag på hotell eftersom man inte får tillgång till lägenheten förrän på söndagen. Jag gick direkt upp på hotellrummet när jag anlände, lämnade mitt bagage, och sedan gick jag ut för att utforska staden lite. Det var första gången jag var i Florens någonsin, och jag blev förälskad direkt! Jag kände mig så hemma, och nu säger jag att Florens är min stad, det känns som att vi hör ihop. Det var så rätt för mig!

Söndag morgon var jag nervös eftersom jag skulle träffa mina nya rumskamrater, men det gick hur bra som helst. Bodde i en stor lägenhet med fem andra tjejer. Två från Colombia, en från Mexiko, en från Tyskland och en från USA. Vilken blandning! Men det var just det som var så intressant. Jag fick lära mig så otroligt mycket om olika kulturer i denna lägenhet.

Lägenheten låg väldigt centralt, precis bredvid Mercato Centrale, vilket var ca fem minuter från skolan till fots. Första dagen i skolan var väldigt nervös eftersom vi behövde göra ett muntligt test, och jag hade inte pratat italienska på ca 1,5 år. Men det gick bra och vi blev placerade i olika nivåer utefter vår kunskap. Jag började i nivå 4, och när jag åkte hem efter två och en halv månad slutade jag i nivå 6. Ett tips är att släppa loss på lektionerna. Bry dig inte om grammatiken, det kommer till dig. Det är bättre att försöka och istället bli rättad. Man lär ju sig av sina misstag. Trivdes för övrigt otroligt bra i skolan med lärarna och de andra studenterna. Klasserna var lagom stora med ca 4-10 studenter.

Skolan ordnade även aktiviteter varje vecka för studenterna. Det kunde vara allt från en guidad tur runt i Florens, till en dagstur till Rom, ett besök på Guccimuseet till vinprovning i Chianti. Allt till förmånliga priser!

Genom denna upplevelse har jag fått utforska så mycket mer än bara Florens. Jag besökte Siena, San Gimignano, Pienza, Montepulciano och Monteriggioni. Vi åkte även till Rom för en dag, vilket jag är jätteglad över att vi gjorde. Rom är otroligt vackert, och stort! Men på något sätt lyckades vi ändå se otroligt mycket på en dag, och det var något charmigt med att göra allt på en dag. Något av det häftigaste jag gjorde var ändå hästridning i Chianti. Jag och en vän från skolan åkte iväg till ett stall ute i Chianti, och med en grupp på ca 10 personer red vi över kullarna och bland vinplantorna. Det var läskigt, men vilken upplevelse!

Hade från början planerat att stanna i Florens i åtta veckor för att sedan återvända till Malmö och fortsätta jobba. Men efter sex och en halv vecka kände jag att jag inte var redo att lämna Florens på långa vägar, så jag bestämde mig för att förlänga mina studier med två veckor, och det är jag så glad över att jag gjorde!  Även efter dessa två extraveckor hade jag kunnat stanna längre, men de underbara människor jag hade lärt känna där skulle också hem, och det hade inte blivit det samma utan dem. Jag måste säga att det absolut bästa med denna resa är nog att jag har fått nya vänner från hela världen, och jag hoppas verkligen att vi kan lyckas hålla kontakten under en längre tid. Speciellt bra kontakt fick jag med tyskan, Kristina, och amerikanskan, Rosalba, som jag bodde med i första lägenheten. Vi håller nu på att planera en återträff, och för mig blir det nog en tur till München nästa år.

Jag kunde inte vara mer nöjd med denna resa. Det var verkligen en upplevelse och erfarenhet som har gett mig minnen för livet.

Arrivederci Firenze! / Malin”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Malin är bara en av många studenter som valt att förlägga sina studier vid den kvalitetstämplade språkskolan Linguaviva i Florens. Om du också blivit inspirerad och vill uppleva Toscanas huvudstad på riktigt så kontakta gärna oss. Vi hjälper dig gärna vidare med alla frågor du kan tänkas ha kring din språkresa. Malin är också en utmärkt referens om du vill ha mer detaljrik information om skolan och staden.

/Clara Österberg, språkresor i Italien

Annonser
Tips & Råd

Söka studentvisum till USA – så går det till

Jag har hjälpt många studenter söka studentvisum till USA och har även själv sökt visum när jag åkte till Washington D.C. för att ha praktik under min studietid. Visumprocessen kan till en början verka rätt så överväldigande så jag tänkte i detta inlägg bryta ner de olika stegen och förklara hur det går till.

Det finns olika visumkategorier men de vanligaste bland studenter är F, J och M visum. De flesta av våra studenter söker ett så kallat F-1 visum vilket är till för studenter som är accepterade till studier på college och universitet eller till en språkkurs. Det är även denna visumkategori jag kommer att redogöra för i det här inlägget.

All information om visumansökan finns att hitta på Amerikanska Ambassadens hemsida, samt på deras webbsida för visumansökan från Sverige.

Att ansöka om visum

chi-town river

Steg 1. Bli antagen på ditt college, universitetet eller språkskola och få ditt I-20-dokument. På ditt I-20-dokument finner du ett SEVIS nummer som du behöver fylla i när du gör ansökan till ambassaden i Stockholm.

Steg 2. Du startar din visumansökan genom att fylla i ett ”Non-immigrant Visa”-formulär kallat DS-160 och skriva ut bekräftelsen. Du kommer behöva ladda upp ett foto i din DS-160. Lättast är att använda ett foto som är taget hos fotograf – du kommer ändå behöva gå till fotografen för att skaffa foton att ta med dig till ambassaden.

Steg 3. Välj hur du vill betala din administrativa avgift på ca 1360 kr till Amerikanska Ambassaden (detta belopp kan komma att ändras). Du kan välja mellan att gå till din bank och göra betalningen eller göra den online. När du har betalt din avgift kan du boka tid för visumintervju. Inför stora kursstarter i augusti och januari kan det vara lång väntetid på att få intervjutid – så börja med din ansökan i god tid. Här kan du se aktuella väntetider.

Steg 4. Samla alla dokument inför intervjun. På den Amerikanska Ambassadens hemsida finns det en lista över de dokument som man skall ta med sig till intervjun. Kolla under både ”Application Items” och ”Supporting Documents”. Det kan vara bra att ha kollat på den här listan i god tid innan så man har tid att ordna med allt. Här kommer en sammanfattning!

Att ta med sig till ambassaden:

  • Giltigt pass (även äldre pass om du tidigare haft visum till USA)
  • En utskriven bekräftelse på DS-160 (den visumansökan du fyllt i)
  • Ett fotografi i färg 5×5 cm
  • Utdrag ur belastningsregistret (endast om du är tidigare straffad)
  • Personbevis, ”120- personbevis med alla relationer” från Skatteverket
  • Ditt I-20-dokument från universitetet/colleget
  • Kvitto på betald SEVIS-avgift. Avgiften varierar men brukar för F-1 visum ligga på ca. 1500 kr. SEVIS-avgiften betalas online via Department of Homeland Securitys hemsida
  • Bekräftelse på tidsbokning och kvitto på betald administrativ avgift till Amerikanska Ambassaden (1360 kr för F-1 & M-1 visum)
  • Bankutdrag eller din utbetalningsplan från CSN som visar att du kan finansiera din utlandsvistelse

Steg 5. Bege dig till Amerikanska Ambassaden för intervju på den inbokade tiden och ta med alla nödvändiga dokument. Bered dig på mycket köande och lång väntan då det är många som har fått samma tid. Själva intervjun brukar inte vara så omfattande. De vill höra att du kan tala engelska, och att du kan motivera din vistelse och inte har för avsikt att åka till USA i något annat ärende än det du uppgivit. Det är en del saker man skall tänka på innan man beger sig till ambassaden, man får t.ex. inte ta med sig någon elektronik så som mobiltelefon, iPods etc. Följ länken för mer specifik information om vad du får ta med dig in på ambassaden och hur proceduren kommer att gå till.

Steg 6. Visumet trycks i ditt pass och kommer på posten 3-5 arbetsdagar efter din intervju på ambassaden.

Steg 7. Boka flygbiljett och arrangera inför flytten i samråd med EduPlanet.

Vanliga frågor och svar
– Hur tidigt innan kursstart får jag resa in i USA och hur länge får jag stanna efter kursslut? Svar: Med ett F-1 Visum får du tidigast resa in i USA 30 dagar före den kursstart som står på ditt I-20 formulär och du får stanna max 60 dagar efter studiernas avslut om du läser ett program på college eller universitet eller en språkkurs. Läser du som Study Abroad-student får du stanna 15 dagar efter att din sista termin tagit slut. Se till att ha någon dags marginal åt båda hållen.

– Får man jobba i USA undertiden man studerar med ett F-1 visum.
Svar: F-1 studenter får som regel inte jobba utanför campus under det första året men kan få jobba på Campus om detta står i I-20. För off campus work gäller följande: the Bureau of Citizenship and Immigration (USCIS) may grant permission to accept off-campus employment after one year.

Det finns inga tider på ambassaden, vad gör jag?
Svar: Om du har ont om tid och alla tider på ambassaden är fullbokade under de närmsta veckorna ska du ändå boka en tid. Du kan sedan gå in och kolla varje morgon om det blivit några avbokningar registrerade. I så fall kan du flytta fram din tid. Har du väldigt bråttom finns möjlighet att be ambassaden om ett påskyndat möte, vilket de möjligen kan tillhandahålla i mån av lediga tider och baserat på just dina omständigheter.

-Jag har problem att ladda upp kortet i DS-160 ansökan, vad skall jag göra?
Svar: Det händer rätt ofta att det strular med att ladda upp en elektronisk bild i DS-160 ansökan. Det lättaste är att be fotografen som tar ditt visumfoto att också skicka det till dig elektroniskt. Har du bråttom och inte hinner gå till fotografen innan du fullföljer din DS-160 kan du ladda upp ett kort du själv tagit om du följer anvisningarna och tar hjälp av fotoverktyget som finns i högra spalten. Du tar sedan med dig ett kort till ambassaden som de kan scanna in.

– De frågar efter ”Passport Book Number”, vad är det?
Svar: I din DS-160 ansökan ber dem om det här numret men som svensk medborgare kan du klicka i rutan ”Does not apply”.

När det är dags för dig att inleda visumprocessen är det bara att säga till din kontaktperson på Eduplanet så hjälper och förklarar vi gärna mera ingående och kommer med tips och råd.

/ Therése Segervall – EduPlanet
College & Universitet

Våra egna resereportage

Paris- en kärlekshistoria

Välkommen till baguetternas huvudstad, turturduvornas näste och konstnärernas paradis.. – Paríííí mon ami.

Många är vi väl som föreställer oss Paris som en bohemisk, förtrollande och romantisk stad. Säger någon ”Paris” dyker i alla fall bilder av randiga tröjor, pittoreska kvarter, Moulin Rouge, gatumusik, Mona Lisa, fascinerande arkitektur, pampiga monument, fantastisk mat och fashionabelt folk med just den där accenten upp i mitt huvud.

Just i Paris går det ovanligt bra att hitta det ena beviset efter det andra på att din stereotypa idé om hur staden är, faktiskt stämmer in till punkt och pricka.  Vill du att Paris ska vara lika drömmande romantiskt och vackert som det är i dina tankar, ja då kommer staden att leverera den ena vackra detaljen efter den andra till dig. Paris är en av de mest fascinerande och vackra städer som finns.

En stad att bli förälskad i.

Detta bildspel kräver JavaScript.

/Madeleine, Studierådgivare C&U.

Vill du resa till Frankrike? Våra språkkurser hittar du här.