Tips & Råd

Turista i Lettland – va?

Lettland på Östersjöns östa strand är inte bara hem åt det välrenommerade universitetet för läkare och tandläkare Riga Stradins University, utan också en av de vackraste huvudstäderna i Europa med en spännande historia som du med fördel upplever på en promenad genom Old Town. Men Lettland har så mycket mer att erbjuda förutom Riga – det är också ett otroligt vackert land med mycket att se även utanför huvudstaden.

Riga

I Riga hittar du något för alla – och shopping, restauranger, och museer inbakade i det vackra Old Town är huvudattraktionen. Old Town bombades till stora delar sönder under andra världskriget men återuppbyggdes strax efter Lettlands självständighet till sin forna glans. Liknande bra områden med välbevarade byggnader men med färre turister är t.ex. Agenskalns och Tornakalns, strax söder om Old Town. Missa inte heller de många kyrkorna och katedralerna, som du hittar utspridda över Rigas centrala delar.

Efter att du tröttnat på vackra omgivningar, museibesök och utsökt fika på något av de många caféerna svänger du med fördel in på närmaste nattklubb och dansar dig genom natten tillsammans med Rigas partysugna befolkning.

Kuldīga

Den mindre staden Kuldīga är den populäraste orten för utländska turister i Lettland efter Riga, och med god anledning. Känt som Lettlands Venedig är Kuldīga fullt av små vattengånger och gröna stråk, och staden domineras av den strömmande floden Venta som stoltserar med Europas bredaste vattenfall. Under våren kan du här se ett fantastiskt naturfenomen när laxvandringen passerar fallen och i hundratal hoppar upp över fallet. Kanske fångar du en med händerna? I Kuldīga hittar du också otal mysiga småhusgator att strosa på, och ett helt ok utbud av matställen. Du som vågar dig på lite urban exploration åker ett par mil ut på landet utanför Kuldīga och besöker Skrunda-1, en nerlagd militärbas från Sovjettiden. Givetvis är det INTE något vi på Språkpunkten rekommenderar att du gör…

Sigulda

Ungefär fem mil utanför Riga hittar du den lilla orten Sigulda, som passar perfekt för dig som älskar att ta dig ut i naturen. Strax utanför Sigulda hittar du Gauja National Park där andlöst vacker natur är hem åt förvånansvärt många typer av terräng – allt från floden Gauja (som gett parken sitt namn) till bergiga åsar. Gaujas nationalpark har en ovanligt hög biodiversitet, och är alltså ett riktigt bra resmål om du vill se mer av det “naturliga” Lettland. En av höjdpunkterna är en stillsam kanot-tur över Gaujas vatten.

Själva byn Sigulda har en intressant historia med många lämningar från det medeltida feudalsamhället, varav Sigulda Castle är det som idag står kvar. Slottet består egentligen av både en äldre ruin från 1200-talet och ett “nybyggt” slott från slutet av 1800-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s