Tips & Råd

Magiska Malta

Strand Malta
”Var är alla?” ”Jag tror de snackade om att göra något mer än bada…”

Malta är en av våra absolut populäraste länder att åka på språkresa till. Med soliga klippor och stränder, härliga människor, en livlig huvudstad, och pulserande uteliv är Malta perfekt för dig som lockas av den klassiska semesterdrömmen och vill läsa engelska samtidigt.

Men de som inte riktigt vill tillbringa hela resan på stranden, shoppingstråken, eller baren – ska de undvika Malta? Absolut inte! Idag handlar bloggen om det lite mer okända Malta; en ö som faktiskt är full med både historiska ruiner efter ett av världshistoriens mest mytomspunna folkslag, till storslagna naturupplevelser eller små pittoreska byar.

Mdina – den tysta huvudstaden

Mdina från ovan.
Mdina från ovan.

Ja, nu är ju Valletta huvudstaden på Malta. Men fram till 1200-talet var det grandiosa Mdina det kulturellt, administrations-, och helt enkelt the place to be för Maltas då stora muslimska befolkning. Den maltesiska adeln har under årtusendena fyllt staden till bredden med sina konstverk till palats, som än idag är en syn utöver det vanliga.

Mdina ligger strategiskt på toppen av en kulle, nästan mitt på Malta, och har gjort det sedan ca 4000 f.v.t. Staden är ett av Europas allra bäst bevarade exempel på en medeltida stad med ringmur, och dess smala gator är näst intill bilfria. Epitetet “den tysta staden” har Mdina fått av att just biltrafik är förbjudet inom murarna, med få undantag. 

Att promenera från ena änden av Mdina till den andra tar blott dryga kvarten, men vi kan lova att det är en upplevelse du sent kommer glömma med storslagna palats och vindlande gränder, och fantasin skenar lätt iväg till hur vardagslivet såg ut för 40, 400, och 4000 år sedan… Ett hett tips är att köpa en audioguide som följeslagare. Du hittar den på valfri turistinformation i närheten av staden. Visste du förresten att HBO:s Game of Thrones spelade in delar av serien i Mdina?

En av många gränder i Mdina.
En av många gränder i Mdina.

Gozo – Kalypsos ö

Azure Window - läcker klippformation!
Azure Window – läcker klippformation!

Malta stoltserar med ett otroligt behagligt klimat året runt, (i alla fall för oss frusna svenskar). Hela ögruppen är täckt med ett lapptäcke av några av världens allra äldsta fristående byggnader, som gör en promenad utanför strand och stad till ett äventyr. En lite mindre känd pärla för dig som söker det naturliga Malta, är faktiskt att ta båten över till systerön Gozo. Gozo är omtyckt både bland lokalinvånarna och turister för sitt otroligt vackra sceneri och det lugna tempot. Hit åker du inte för fart och fläkt!

Det vackra Gozo gör det förvånansvärt lätt för tankarna att vandra till myten om Kalypso och Odysseus – och man tror att ön var en inspiration för Homeros för den klassiska berättelsen. Du upplever bäst det hänförande Gozo genom att vandra längs med kustlinjen och se fascinerande klippformationer, och njuta av medelhavets vågor som ger ett konstant brus till det karga kustlandskapet. Har du tur (och intresset) har du här också chansen att se en stor mängd fåglar som mellanlandar eller häckar på ön.

Hypogeum Ħal-Saflieni – för den orädde

Hypogeum

Hypogeum är en uråldrig underjordisk katakomb (gravkammare) anlagd för närmare 3000 år sedan (tror man i alla fall). Över 7000 lämningar har hittats i Hypogeum, och tassar du försiktigt genom ge kalla gångarna känner du andakt och fascination för det slit och omsorg de maltesiska människorna i årtusenden tillägnat sina döda. Hypogeum Ħal-Saflieni är medräknat på UNESCO:s världsarvslista, och är bara därför väl värt ett besök. Speciellt med tanke på att du knappt ens behöver lämna Valetta – det ligger i stadsdelen Paola, strax söder om Vallettas centrum.

Hypogeum bär också huvudroll i många lokala legender och myter; en skolklass sägs ha gått på utflykt i de vidsträckta katakomberna och aldrig kommit tillbaka. I flera år efter händelsen svär både turister och stadsbor att de hört barnagråt och ylanden från vitt skiljda grottor och håligheter på Malta. Hypogeum sägs vara sammankopplat med flera grottor och andra katakomber runt om på Malta och Gozo. En stor del av gångarna är vattenfyllda och har därmed aldrig blivit utforskade…

Modell av Hypogeum

Som tur är (eller synd?) får du idag inte vandra fritt här. Besöksantalet är begränsat till bara ett fåtal per dag för att skydda det känsliga microklimatet, och du bör boka långt i förväg för att vara säker på att få se det under din språkresa hit. Biljetterna köper du på Museum of Fine Arts, eller bokar online.

Over and out,

Jonna på Språkpunkten

————————————-

Blev du också sugen på att besöka den mest underskattade ön i Medelhavet? Kontakta Linnéa för att kolla på om det finns en kurs för dig på Malta!

2 reaktioner till “Magiska Malta”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s