Nyheter, Tips & Råd, Våra egna resereportage

Hallo aus Berlin!

I Berlin (även känd som världens bästa stad enligt min syster) finns allt! Gröna parker, shopping, gamla fina byggnader, museer, samt ett stort utbud av uteställen av olika karaktär. Så oavsett vem du är så finns det något för dig i Berlin!

I Berlin kan du antingen välja att läsa tyska på någon av de olika språkskolorna vi samarbetar med i staden, eller om du är filmintresserad kan du nu även läsa på Met Film Schools campus i Berlin! Met Film School erbjuder kurser inom bland annat filmmaking, screenwriting och acting for film. Skolan har funnits i Berlin sedan 2012 och den ligger i det trendiga kvarteret Kreuzberg. Berlin är en väldigt bra stad att studera film i på grund av dess dramatiska historia och spännande mix av olika kulturer, och vi ska inte glömma den årliga filmfestivalen som lockar många Hollywoodstjärnor.

————————————————————————————————-

Saker att hitta på i Berlin

Om du är ny i staden och vill få en bra överblick så finns ett antal sevärdheter där du även får en fin utsikt över Berlin. Riksdagen, här kan du få en fantastisk utsikt över staden om du promenerar upp i kupolen som finns på riksdagshusets tak. Det är gratis men det kan vara bra att boka en tid då det är en populär aktivitet för turister i staden. Från kupolen ser du bland annat ut över det gamla östberlin med tv-tornet, Unter den Linden och massvis med fina gamla byggnader, tiergarten, det nybyggda regeringsområdet samt potsdamer platz.

 

Tiergarten, Berlins gröna oas mitt emellan gamla öst och väst. Utmärkt för en promenad eller en picknick, bli dock inte förvånad om du stöter på en naken man eller två, tiergarten är nämligen känt för sina nudister. Siegessäule är statyn i mitten av tiergarten, här går att klättra upp för en smal brant trappa om man vill titta på utsikten, men det  är inget för den höjdrädda!

Berlinmuren vid Ostkreuz är den längsta ännu stående delen av muren och antagligen den mest besökta och färgglada. Numera fungerar muren i Ostkreuz lite som en konstutställning där olika konstnärer fått sätta sitt avtryck. Vid Bernauerstrasse nära Nordbahnhof kan du se en hel sekvens av muren som den brukade se ut med vakttorn och allt.

berlin3berlin4

berlin5

Stasifängelset, Ett av de bästa museerna i Berlin för den som är intresserad av tysk krigshistoria. Stasi var för den som inte vet det den hemliga polisen i Östtyskland innan murens fall 1989. På museet visas du runt av personer som själva suttit fängslade där. Du får lära dig om deras liv, både före och under deras vistelse i fängelset. Här får man en inblick i hur livet var i Östtyskland efter andra världskriget.

Förintelsemonumentet vid Brandenburger Tor är ett måste. Missa inte att besöka museet som ligger under själva monumentet. Besök även Berlins judiska museum.

Badeschiff, är alternativet för dig som inte vill lämna stan för att ta dig ett dopp i någon av de sjöar som finns utanför Berlin. Badeschiff är en pool som är placerad i floden Spree som rinner genom staden.

Loppis och marknader: Gå på loppis i Mauerpark på söndagar, här finns allt! Kläder, gamla öst-prylar och nyare krimskrams. Det bjuds även på livemusik och det är en perfekt destination för att bara spana på folk. Den Turkiska marknaden i Kreuzberg längs med Spree är perfekt om du vill köpa billiga kryddor och grönsaker, men även värt ett besök även om du inte är ute efter något speciellt.

Uteliv i Berlin: Nattlivet i Berlin är lite annorlunda mot i Sverige då man i Berlin oftast går ut väldigt sent om man till exempel vill gå ut och dansa på någon klubb. Här kommer lite tips på uteställen. Weekend, hittar du högst upp i en av byggnaderna vid Alexanderplatz, från deras takterass ser man hela stan. Berghain, inget berlinbesök är komplett utan ett besök på denna institution. Dr. Pong, om du inte känner för att dansa hela natten och vill gå till ett riktigt socialt ställe detta the place to be. Här är det som namnet antyder pingis som gäller, nämligen rundpingis. Wohnzimmer, vid helmholzplats, är ett cafe på dagen och bar på kvällen. Kauf dich glücklich, är ett trevligt cafe som serverar våfflor med glass och färska bär.

Som sagt, I Berlin finns allt man kan tänka sig! =)

Tschüß!!

/Ida
————————————————————————————————-

Är du intresserad av att läsa tyska i Berlin så hör av dig till Clara på clara@sprakpunkten.se, vill du veta mer om Met film school så hör av dig till ida@sprakpunkten.se, eller ring vårt kontor på 018-551020!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s