Studentberättelser

Språkresa i tyska Tübingen

I veckans blogginlägg får vi följa med Språkpunktens student Nargiz som förra året befann sig i sydtyska studentstaden Tübingen för att lära sig tyska. Här delar hon med sig av sin tankar och intryck. Efter närmare 40 veckor finns det en hel del att berätta om!

———————————–

Efter gymnasiet visste jag inte vad jag skulle göra, men jag visste att jag hade intresse för språk. Därför valde jag att göra en språkresa.

Idag är det min sista dag på språkskolan i Tübingen, Tyskland. Jag har varit här på skolan ca 10 månader och pratar nu flytande tyska. Jag kommer ihåg de första dagarna på skolan, vi var 3 personer och vi alla kunde inte ett enda ord på tyska. Det var så komplicerat med siffrorna, från 20 å uppåt. T.ex 21 säger man ”ein und zwanzig” och när man översätter det på svenska blir det ”ett och tjugo”. Det tar ett tag tills man kommer in i det. Vad jag har lärt mig av mig själv är att aldrig ha bråttom när man lär sig ett nytt språk, det kommer med tiden.

Varför jag valde att göra en språkresa å varför just plugga tyska var att jag ville ha en utmaning och naturligtvis för mitt eget intresse. Det sägs att tyska är ett av världens svåraste språk. Och det stämmer men det är bara grammatiken som är svår. Det tar ett tag tills man kommer in i det. För mig tog det ca 5 månader att komma in i grammatiken, men för att förstå språket tog det en och en halv månad, och att prata tyska tog ca. 7 månader tills jag kunde prata flytande och ha rätt ord, mening samt rätta till grammatiken. Det är svårt kan jag säga, man måste alltid tänka ”har jag rätt ord, grammatik, verb eller partizip 2”. Det är så mycket men man kommer in i det ganska fort, speciellt när man är i själva landet å har tyska vänner. Jag skaffade mig direkt tyska vänner här och från andra länder. Man träffar på så många olika människor från hela världen!

Min nivå är C1 och med C1 kan man plugga på universitet i Tyskland, och det tänker jag göra. Det bästa med staden Tübingen är att det är en universitetstad fullt med studenter.  Själv bodde jag i Stuttgart, där hade jag bekanta familjer och vänner. Stuttgart är en otrolig fin stad, där firar man Oktoberfest, och Frühlingfest (vårfest). Det är en otroligt fin stad med ca 1 miljon invånare. De bygger en tågstation som ska bli Europas största. Och jag älskar ölet å vinet i Stuttgart, det är otroligt gott. Dem tillverkar öl och vin själva i Stuttgart.

Första veckorna besökte jag Mercedes Museum, Porsche Museum, gick till Wilhelma (ett zoo med många fina djur å växter från hela världen) den här djurparken tillhörde Stuttgarts prinsessa, det var en present från hennes pappa. Det bästa med skolan var att man kunde göra utflykter med de också, besöka andra städer i Tyskland och göra aktiviteter.

Vädret är otroligt fint här, för första gången i mitt liv har jag inte sett snö. Det hade inte snöat alls i år. Temperaturen var bara plus, och nu i sommar stiger temperaturen upp till 35 grader om inte mer. Det är rätt så varmt och överallt är det grönt. Det finns så många berg, frukter och vindruvor.

Nu när min språkresa är färdig tänker jag göra en Europaresa. Det är nära överallt härifrån, t.ex till Frankrike tar det ca 3-4 timmar med bil, 2 timmar till Schweiz, 3 timmar till Italien och 1,30 timme till Österrike. När man är här måste man bara besöka München, det är en sån otroligt fin stad!

Den här språkresan jag har gjort har ändrat mig som person. Jag har mer erfarenhet och är ett språk rikare. Jag har utvecklats å lärt mig så otroligt mycket. Jag är superglad å ångrar inte ett enda dag här i Stuttgart samt på språkskolan SIT i Tübingen. Jag har träffat på många olika människor, har lärt mig så mycket från dem och vi har blivit riktigt goda vänner. Vi har kontakt på Facebook och Whatsapp. Jag har lagt upp bilder på Instagram, hur vädret, naturen o.s.v är här. (NSweetheart heter jag på Instagram).

Mitt nästa mål är att lära mig franska, jag har lärt mig en hel del från de eleverna från skolan som är ifrån Frankrike. De är jättevarma och hjälpsamma människor. Och ju mer språk du kan, desto bättre är det för framtiden å arbetsmarknaden. Tyska har blivit världens näst mest kända språk och i många delar av Europa pratar man tyska språket. Det har varit jättekul!

Jag vill tacka personalen på Språkpunkten, de har varit jättesnälla och hjälpsamma. De finns alltid där när man har frågor, råd osv. Tusen tack!

/Nargiz

——————————

Vill du också lära dig tyska? Kanske är du sugen på att söka dig bort från de mest kända metropolerna som Berlin, München och Hamburg? Språkpunkten har idag ett mycket bra utbud av spännande och mindre orter – många med en särskild studentprägel. Vid sidan om Tübingen kan vi också erbjuda språkresor till trevliga Münster, Freiburg och lilla Lindau!

/Clara, Språkpunkten

Lämna en kommentar