Tips & Råd

Snabba CV-guiden för utlandet

Du är nyexaminerad och vill inget hellre än att arbeta utomlands, eller är en student i utlandet som lever knapert och är i stort behov av ett extrajobb… 

-Men hur gör jag då när jag ska leta jobb och framförallt- hur tusan skriver jag ett bra CV?!

Nedan har vi sammanställt några grundläggande tips för dig som ska söka extrajobb eller arbete efter examen.

_________________________________________________________________________

Hur hittar jag jobben?

 • Hör dig för med den skola som du för närvarande är student på, de allra flesta college/universitet har någon form av career service, som gärna hjälper studenterna att få nys om praktik- och arbetsmöjligheter. Kanske har ni en en anslagstavla/tv där nya jobb annonseras ut? Eller en sida där ni kan logga in för att hitta jobb? Om inte, hör dig för om du kan få tips på bra sidor där du kan söka jobb!
 • Många college/universitet har dessutom något så bra som CV-hjälp. Hör dig för och framförallt- kolla in vad det är. Kanske kan det hjälpa dig att få ett jobb!

Skärmavbild 2013-09-30 kl. 17.28.48

Snabba tips för ett killer-CV.

 • Tänk på att vara noggrann! Läs igenom två gånger och be gärna en vän att läsa och komma med förslag.
 • Tänk på engelskan! Stavfel och grammatiska fel= håvar inte in några jobb. Läs och använd gärna rättstavningsprogram om du är osäker.
 •  Var inte för långdragen i dina förklaringar. Kort och koncist är nyckelordet. Max 2 sidor.
 • Snåla inte på dina meriter/färdigheter/speciella kunskaper! Tänk på allt du har gjort tidigare i livet; i skolan, utanför skolan, på tidigare arbetsplatser, osv.. Du har nog åstadkommit mer än du tror! Kanske var du ordförande i tennisklubben? Delaktig i elevrådet? Gick en kvällskurs i franska? Är en rackare på Photoshop? Var kalasbra på grupparbeten i skolan?? Var inte för svensk nu- du vill ju håva in det där jobbet!
 •  Förklara i ditt CV vad tidigare arbeten/uppdrag har gått ut på i korta drag. En företagstitel säger inte mycket för en utländsk arbetsgivare.
 • Även om det är lite glest med arbetslivserfarenhet sedan tidigare, fundera allt du kan  för att komma på erfarenheter som kan vara av intresse att ha med i CV:t för ditt jobbsökande.
 • Försök undvika upprepande termer som att du ”brinner för..” Kom gärna med ett exempel istället och lyft fram varför du skulle vara en tillgång.
 • Referenser! Förbered dessa på att de eventuellt kommer att bli kontaktade. Du behöver nödvändigtvis inte skriva med alla kontaktuppgifter till dina referenser direkt i CV:t (t.ex. ”lämnas på begäran”), eller så skriver du med dessa. Det viktiga är att förbereda referenserna innan. Detta kan vara tidigare kollegor/chefer/lärare/ordförande eller vad helst som passar sig. De ska gärna vara villiga att styrka hur bra du är via email eller telefon.
 • Att dessutom skicka med ett par referensbrev kan heller inte skada om du hellre vill det/har det. Här kan du läsa mer om hur ett referensbrev kan fixas!
 • Och du- glöm för allt i världen inte att få med dina kontaktuppgifter, med din aktuella adress, telefonnummer och email. Ett foto på dig är också att rekommendera, tänk på vilket jobb du söker. Partypinglan med sin cosmopolitan går sällan hem.

BillyBlue Sydney

Lycka till nu därute och glöm inte att du är den de söker! 😉

// Språkpunkten, Språkresor och Studier Utomlands. 

En reaktion till “Snabba CV-guiden för utlandet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s