Studentberättelser, Tips & Råd, Våra egna resereportage

Be sure to wear some flowers in your hair – San Francisco <3

I veckans blogginlägg får ni följa med vår suveräna praktikant Ida på hennes äventyr i San Francisco förra året. Blir du efter denna läsning sugen på att studera i USA så är du välkommen att kontakta oss för just dina möjligheter till studier på andra sidan Atlanten! Trevlig läsning! / Språkpunkten

————————————————————————————————

Det är svårt att beskriva min relation till San Francisco med ord, det är så mycket minnen, människor, platser och musik som bidrar till de kärlekskänslor och saknad som jag fortfarande får när jag tänker på min tid i staden.

idasf

Jag studerade i San Francisco i fem månader våren 2012 och skulle nog vilja påstå att denna underbara plats och alla mina nyfunna vänner där förändrade mig och San Francisco kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat! Jag tänkte skriva lite egna tips om vad som finns i San Francisco och även nämna några av de klassiska turistmålen så klart! 

Här är även soundtracket till det här blogginlägget: 🙂

Jag tänkte börja med downtown San Francisco som på många sätt påminner om vilken annan storstad som helst, med stora shoppingcenter och höga hus. Det som gör San Francisco unikt är mer hur staden är byggd på ett antal kullar vilket ger staden dess charm, och det är ett av de attribut som staden är mest känd för. I närheten av downtown ligger även Chinatown, som är trevligt att promenera runt i. I downtown kan du välja att åka en av de ”cable car” linjer som fortfarande är i bruk, det kostar dock 5 USD vilket är ganska dyrt då det bara är för en resa, men

sfdowntownom man är i San Francisco är det ju nästan ett måste. Den ena linjen går från Powell street i downtown och tar dig till stadens turisttätaste område, Fishermans Warf. Det kan vara värt ett besök men i min mening finns det inte jättemycket att se här. Här går det också att hyra cyklar som kan ta dig längs med vattnet till Golden Gate bron.

Ett tips är att ta linje F (som trafikeras av äldre spårvagnar från olika länder) från Fishermans Warf till Castro. När du kommit dit kan du promenera ner längs med Castro street till 18th street. Missa inte The Hot Cookie som ligger precis vid korsningen Market street och Castro street där Linje F stannar. Gillar du chocklad och kokos är det verkligen något för dig! Nedanför The Hot Cookie ligger den kända Castro Theatre som ofta visar äldre filmer och är väl värt ett besök. I Castro finns också många bra uteställen.

Om du promenerar längs med 18th street kommer på höger sida Dolores park, soliga dagar är det oftast väldigt mycket folk här. Ett tips är att gå upp för backen till hörnet av parken som ligger högt upp, här får du en fin utsikt över downtown en solig dag. Om man sedan fortsätter 18th street kommer man till The Mission District och här finns en mängd kaféer, små butiker med allt möjligt fint och även flera vintagebutiker. Jag tycker att det bästa sättet att upptäcka en stad är att promenera runt lite varstans och se vad man hittar 🙂 San Francisco är en ganska lätt stad att ta sig runt i och ett tips om du ska vara där ett tag är att köpa en cykel på t.ex. craigslist, http://sfbay.craigslist.org/sfc/. Det kan även vara bra att ha en karta med sig, fast skulle du komma fel är de flesta Amerikaner inte sena till att hjälpa till.

castromuralssfdoloressf

Ett känt område i staden är Haight, det var här vid korsningen av Haight street och ashbury street som hippierörelsen sägs ha startat och den kända summer of love ägde rum i slutet av 60 talet. Idag är Haigh street en gata som många turister besöker och här finns flera butiker och trevliga restauranger. För den som gillar vintage så finns längs med gatan ett flertal second hand butiker. I slutet av gatan ligger även den kända butiken Amoeba records som är ett paradis för musikälskaren!

Där Haight street slutar börjar Golden gate park. Parken har en storlek på 4,1 km2 och inhyser parklandskap, sjöar, japansk trädgård, museer, botanisk trädgård, betande bisonoxar samt en Holländsk väderkvarn. Missa inte California Academy of science som ligger i parken. Golden gate park sträcker sig ända ner till Ocean beach och stilla havet. Det finns gott om vackra platser att besöka i San Francisco och förutom Golden gate park och Ocean beach så rekommenderar jag, Fort Funston, Sutro baths, Lands end och Baker beach. På en fin dag kan även en tur upp till Twin peaks rekommenderas då det därifrån går att se hela staden.

japateasfggparksf

Ett bra tips för den som vill se och lära sig om San Francisco är att gå på en guidad tur med San Francisco city guides, det är gratis och det finns många olika turer att välja på. Guiderna är San Franciscobor som vill dela med sig av sin stad och dess historia. Jag var bland annat på en guidad tur i den Japanska trädgården. Du kan hitta deras hemsida med turer här: http://www.sfcityguides.org/

Sen vill jag avsluta med några trevliga uteställen, I San Francisco finns mycket barer att välja på men man bör tänka på att människor här oftast går ut ganska tidigt och att många ställen stänger redan kl. ett eller två på natten. Några trevliga ställen i min mening är Q bar, Badlands, Amnesia, Elbo Room samt Madrone art bar. Något som jag också vill rekommendera för den som gillar öl är att i San Francisco finns väldigt många Micro-bryggerier där man kan gå på Öl-provning 🙂

hussfalaomsqalcatraxviewsf

missionswedesf

I San Francisco finns i min mening verkligen något för alla och om du studerar i Kalifornien eller någon annanstans i USA rekommenderar jag verkligen ett besök. De skolor som Språkpunkten representerar i närheten är Lincoln University, Foothill & De Anza Community College, San Jose State University samt att det går att läsa språkkurser i San Francisco.

Hejsvejs!
Ida

4 reaktioner till “Be sure to wear some flowers in your hair – San Francisco <3”

  1. Hej Ida!

   Du får gärna kontakta Therése istället om du vill, hon är vår USA-expert och hjälper dig gärna med på dina frågor 🙂
   Ida har dessvärre lämnat oss nu då hon har gått klart sin praktik och har sommarlov.
   Ha en fin sommar!
   Vänliga hälsningar // Språkpunkten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s