Studentberättelser, Tips & Råd

Möt en student på Santa Monica College

Drömmer du också om att studera i USA? På Santa Monica College kan du läsa blandade kurser under en till två terminer, eller göra som Myh, 25 och ansöka till ett av skolans transferprogram. Språkpunkten har pratat med Myh om hur det är att studera på en skola med 30 000 studenter och med utbildningar inom mer än 80 ämnesområden, mitt under Kaliforniens stekande sol.

Det är i väntans tider som Myh tar sig tid att svara på de frågor om Santa Monica College som Språkpunkten förstått att ni där ute funderar över. Om bara ett par veckor får hon besked om vilket universitet hon blivit antagen till för att bygga på den Associate Degree i Liberal arts – social and behavioral science som hon snart fullföljt på Santa Monica College. Precis som många amerikanska såväl som internationella studenter har Myh valt att läsa sina första två år på ett community college för att därifrån transferera till ett universitet för att ta sin Bachelor Degree.

p1050584

USA vs Sverige

Myh konstaterar att Santa Monica College har varit en bra skola för henne sett till de resurser och kunniga lärare som under snart sex terminer har förberett henne inför hennes transfer. När jag frågar Myh om hur hon upplever att det är att studera på college i USA gentemot högskolan i Sverige svarar hon att studiesättet på ett amerikanskt college är uppbyggt mer likt gymnasiet i Sverige. ”Man får läxa till nästa vecka och uppgifter som ska vara klara till speciella datum, så det är oftast inte så att man pluggar länge inför en speciell tenta. Istället har man prov på givna delar emellanåt.” Hon har själv inte studerat på högskola i Sverige, men jag kan hålla med om att detta skiljer sig något från det svenska eftergymnasiala studiesättet som enligt min erfarenhet ofta innebär att man själv i mångt och mycket planerar sin tid.

Myh förklarar vidare att participation ofta är en del av betyget och lektionstimmarna därav obligatoriska. Detta innebär att lärarna ofta tar närvaro bland studenterna, och för att få bra betyg gäller det alltså att man har disciplin och dyker upp när man ska. Myh intygar dock att man inte måste vara den som pratar mest i klassrummet för att kunna få bra betyg. ”Jag är själv inte jätteglad i att prata i klassrummet” erkänner hon ”men har ändå lyckats få bra betyg”.

Konsten att hänga med

För att studera fulltid som internationell student i USA krävs att man läser 12 units varje termin. Vare sig man studerar på Santa Monica College under en till två terminer eller läser till en Associate Degree på skolan motsvarar dessa 12 units cirka fyra kurser per termin. Myh förklarar att man oftast möts två gånger i veckan per kurs på lektioner som är cirka en timme och 20 minuter var. ”Man väljer själv vilka klasser och dagar man vill ha lektioner så det är kanon!” Läser man ett program finns givna kurser inom ens huvudämne som man behöver läsa för att få sin examen, men en viss frihet i när dessa kurser ska läsas finns alltså.

Myh tillägger att det förutom lektionstid krävs att man studerar hemma för att hänga med i studietakten. ”Fastän man bara har fyra klasser och är i skolan ett fåtal timmar i veckan så är det uträknat att för varje unit man läser måste man spendera dubbelt så mycket tid hemma.” 12 units menar hon således motsvarar cirka 36 timmars studier i veckan.

När jag frågar huruvida man hinner med att läsa kurslitteraturen förklarar Myh att det är väldigt olika hur mycket böcker man läser beroende på vilken kurs man går och vilken lärare man har. Generellt ingår minst en bok per kurs och oftast måste allt läsas eftersom man har prov på innehållet med jämna mellanrum. ”På så sätt är det bra för man tvingas att läsa och man kommer inte så långt efter.” Myh har tidigare arbetat som au-pair i USA vilket bidragit till att språket inte har varit något hinder för henne. För nya svenska studenter har Santa Monica College antagningskravet VG i Engelska B/II som är en riktlinje för vilken engelsknivå du kommer att behöva för att klara dig som student på skolan.

Ett livfullt campus

Myh berättar att det är väldigt individuellt hur mycket tid man som student spenderar på skolans campus utöver lektionstimmarna. Vissa studenter har långa håltimmar medan andra bara har tio minuter mellan sina lektioner. Trots att man själv väljer sitt schema kan det vara svårt att få exakt de kurser och tider man vill på grund av att de populära kurserna inte alltid räcker till den mängd studenter skolan varje termin tar emot.

På Santa Monica College campusområde finns allt ifrån cafeér, bibliotek och bokhandel till fitness center och pool. Har man längre raster finns det alltid något att sysselsätta sig med och biblioteket är enligt Myh bra att nyttja som studieplats. Vill man träna i gymmet gör man bäst i att skriva upp sig på en sportkurs, vilket är något som alla kan göra. Man får då använda gymmet under sina lektionstillfällen. Vill man vara med i skollaget i någon sport så har lagen uttagningar för det.

Myh intygar även att det finns gott om matställen på campus där man spenderar sina raster. ”
Svenskarna känner man alltid igen” avslutar hon ”för solälskare som vi är sitter vi oftast utomhus i kafeterian och äter.”

Jag slänger ett öga på den oroväckande gråa himlen som skymtar mellan de än så länge kala grenarna utanför kontorets fönster och konstaterar att luncher under Kaliforniens sol mellan rasterna på Santa Monica College känns extremt inbjudande efter en lång, svensk vinter. Jag tackar Myh för hennes värdefulla inputs om Santa Monica College och önskar henne all lycka till i hennes fortsatta studier i Kalifornien.

//Therése Segervall, ansvarig för College & Universitet i USA och KanadaMedicin- och Musikämnen samt engelska språkstudier utanför Europa

                                                                                                                                               

Santa Monica College är ett omåttligt populärt community college som erbjuder spännande kurser och utbildningar inom 80 ämnesområden till konkurrenskraftiga avgifter och med god transfermöjlighet till flera amerikanska universitet, exempelvis University of California och University of Southern California. Av skolans 30 000 studenter är cirka 2 700 internationella studenter. Läs mer om Santa Monica College på Språkpunktens hemsida eller kontakta info@sprakpunkten.se för mer information om hur du ansöker till skolan. Språkpunkten hjälper dig genom hela processen!

3 reaktioner till “Möt en student på Santa Monica College”

  1. Hej!
    Finns det något sätt att komma i kontakt med Myh för att kunna ställa lite fler frågor till henne?
    Tack på förhand! Kram Lovisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s