Tips & Råd

Spetsa din ansökan med ett vinnande referensbrev

Just som du fått grepp om ansökningsblanketten som Språkpunkten nyligen skickat ut får du syn på en oroväckande punkt på checklistan. Ett, om inte två, referensbrev ska bifogas med din ansökan. Få inte panik! Man måste inte vara en supermänniska för att få in ett konkurrenskraftigt rekommendationsbrev som går hem hos antagningsteamet på ditt drömuniversitet eller college. Ta del av knepen om hur du får tag i ett vinnande referensbrev!

referensbrev

1. Undvik referensbrev från släktingar (även om din faster utan problem hade gott i god för att du verkligen är en supermänniska). I de allra flesta fall tas referensbrev från släktingar inte på allvar av ett beslutande antagningsteam. Sikta istället in dig på att fråga en pålitlig referens i form av en lärare eller arbetsgivare.

2. Utgå från ämnet när du ringar in den perfekta referensen. Genom att välja en person som kan bedöma dina styrkor inom ämnet som du kommer att studera ökar referensbrevets relevans avsevärt. Fråga exempelvis hellre företagsekonomiläraren än naturvetenskapsläraren om du har för avsikt att ta en examen inom business.

Har du relevant arbetserfarenhet är det inget som säger att du inte kan tillfråga en arbetsgivare att skriva ett referensbrev. Vissa college och universitet ber dock specifikt om akademiska referenser, och i dessa fall bör man hålla sig till detta.

3. Börja nu! Lärare som i allmänhet är upptagna människor, har antagligen än mer att stå i under vårterminen med kurser som ska avslutas och betyg som ska sättas. Risken finns att ett rekommendationsbrev hamnar långt ner på prioriteringslistan. Frågar du i god tid ger du din referens mer tid att tänka efter, se över formuleringen och kort och gott arbeta igenom ditt referensbrev mer noggrant.

4. Tänk på att fråga snällt. Hur, likväl som när, du frågar påverkar förstås hur genomarbetat ditt referensbrev kommer att bli. Genom att fråga snällt och visa din referens tacksamhet över att denne ställer upp motverkar du slarvigt skrivna brev och minskar risken att få ett nej.

woman professor

5. Överös din referens med detaljer! Ju mer detaljer du förser personen med, desto vassare brev kommer denne kunna skriva. Kom ihåg att uppge allt ifrån ditt fullständiga namn och kontaktuppgifter; en kort påminnelse av er relation (exempelvis vilka ämnen du har haft läraren i eller anställningsperiod); vilket ändamål rekommendationsbrevet avser; samt information om vart brevet ska skickas då det är klart – till dig eller direkt till skolan. Vissa skolor har färdiga blanketter med information om vilka egenskaper som ska bedömas. Många skolor accepterar att referensbrevet inte fylls i direkt på denna blankett, dock bör önskad information framkomma i brevet.

6. Tacka för referensbrevet! Kanske kommer du vilja fråga samma person om att ställa upp som referens igen, därav är det viktigt på vilket sätt du återkopplar till din referens när brevet är färdigt. Ett telefonsamtal och ett tack räcker långt!

//Therése Segervall, ansvarig för College & Universitet i USA och Kanada, Medicin- och Musikämnen samt engelska språkstudier utanför Europa

Tveka inte att höra av dig till oss på Språkpunkten om du har frågor kring referensbrev. Spana även in fler tips & råd på studerautomlandsbloggen!

2 reaktioner till “Spetsa din ansökan med ett vinnande referensbrev”

Lämna en kommentar