Tips & Råd

Cambridge examenskurs

Vill du ha ett intyg som visar dina kunskaper i engelska, som är välkänt hos arbetsgivare världen över och som ger dig språklig behörighet till ett flertal högskolor och universitet? Då kan en Cambridge-examen vara något för dig!

1126728_93030423Cambridge examenstest kan tas av alla som inte har engelska som modersmål. Mer än 1,5 miljoner människor världen över tar Cambridge-examen varje år!

Examenstestet består av olika delprov så som:
Läsförståelse, skriftlig framställning, språktillämpning, hörförståelse samt muntlig framställning.
Testtillfällen infaller på bestämda datum 3-4 gånger per år, men det finns ibland möjlighet att ta examen även vid andra tider på året. Fråga gärna oss på Språkpunkten om du har speciella önskemål!

Vi erbjuder förberedande Cambridgekurser på många av de språkskolor vi samarbetar med i England, Skottland, Irland, Malta, Australien, Nya Zeeland samt Sydafrika och vi hjälper dig gärna med en anmälan till skolan. Du får även hjälp med att boka in ett testtillfälle så att du skriver examen efter att din förberedande kurs är slut. Oftast är en förberedande Cambridgekurs ca 10-13 veckor lång, men ibland går det att läsa kortare tid. Examenstestet är antingen under den sista kursveckan eller ett par dagar efter kursens slut, det varierar mellan skolor och de olika diplomen (FCE, CAE och CPE). Vissa skolor fungerar som testcenter vilket innebär att du kan göra examenstestet direkt på skolan. Du får i annat fall hjälp med att boka in dig hos något närliggande testcenter. Kostnaden för att skriva Cambridge-examen tillkommer på plats då man registreras för sin examen och betalas direkt till skolan.

Cambridge-examen finns på flera olika nivåer. Svenskar brukar främst rikta in sig på FCE, CAE eller CPE:

FCE (First Certificate of English): En hög mellannivå (Upper Intermediate). Motsvarar nivå B2 på Europarådets språkskala och ungefär engelska B på gymnasiet. Du får språklig behörighet till ett antal olika högskoleutbildningar inom områden som handel och industri samt vissa utbildningsinstitutioner.

CAE –(Certificate of Advanced English): Avancerad nivå. Motsvarar nivå C1 på Europarådets språkskala och ungefär engelska C på gymnasiet eller något högre. Ett bra betyg på CAE gör att du kan använda engelska regelbundet i ditt arbete eller jobba med lite mer språkligt krävande arbetsuppgifter i ett engelsktalande land. En examen i CAE ger dig behörighet till ett flertal universitet i Storbritannien och andra länder.

CPE (Certificate of Proficiency) in English. Den mest avancerade nivån för allmän engelska. Motsvarar nivå C2 på Europarådets språkskala. Ett bra betyg på CPE betyder att du nästan är på samma nivå som en person med engelska som modersmål.

Vilken nivå du hamnar på bestäms av ett test som du antingen gör innan avresa eller den första kursdagen i skolan.

Cambridge-examen har arrangerats och administrerats av University of Cambridge sedan 1913. På deras hemsida kan du läsa mer om examen.

011Är du sugen på att hoppa på en Cambridgekurs eller någon annan av de examenskurser eller språkresor vi har? Kontakta oss på Språkpunkten så hjälper vi dig!

/Linnéa Nordquist – Språkpunkten
Studierådgivare språkresor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s