Skolbesök

Språkpunktens Italienälskare i sköna Rom!

Under två veckor nu i varmaste augusti (den varmaste månaden på 30 år enligt italienarna själva!) besökte jag och min kollega Paula skolan DILIT International House i Rom för att fräscha upp vår, eh, ytterst bristfälliga italienska. Som mål hade vi att mer eller mindre kunna ta oss fram hjälpligt i vardagliga situationer. Kunna fråga om vägen, var bussen stannar och var tusan man köper fotbollsbiljetter?! Med facit i hand gick det nog skapligt, mycket handlar mest om att våga och kanske inte vara så förbannat rädd för att säga fel, något som vi också säger till våra studenter som känner sig osäkra. Många italienare, precis som fransmännen, uppskattar att man faktiskt visar att man försöker snarare än talar korrekt italienska.

DILIT International House grundades 1974 och har genom åren lärt ut italienska till studenter från alla världens hörn. Språkorganisationen International House har skolor runt om i hela världen och är kända för att ha en väldigt uttalad kommunikativ utlärningsmetodik. Det är inte mycket till kurslitteratur du ges under lektionerna utan mycket går ut på att diskutera, göra mindre rollspel, återberätta kortare filmer och ljudupptagningar för varandra. För svenska studenter kan denna metod kännas ovan då vi i regel är mer mer vana vid mycket övningsböcker och andra skriftliga övningar. Personligen tror jag att detta är ett väldigt effektivt sätt att få studenter att just våga prata. Det är ju just talet och att ta sig fram som man oftast strävar efter att lära sig och i mitt tycke är det enbart genom att prata, prata, prata – både i skolan och efter skoltid som man lär sig detta på.

Första dagen skrev både jag och Paula ett språktest för att bli placerade i rätt grupp. Jag var fullkomligt värdelös och kastade några oroliga blickar mot Paula som satt några bord bort. Det var ett test bestående av kryssfrågor; A, B eller C. När jag hade kryssat i fem A-svar på raken drog jag mest för sakens skull till med ett B för att det ju omöjligt kunde vara sex A-svar rakt efter varandra. Logiskt tänkande. Där hade ni mitt utgångsläge. Som av ett under gick det tydligen ändå rätt skapligt både på det skriftliga testet och på den muntliga intervjun för min del. Än idag frågar sig Paula och jag hur det var möjligt… Efter två dagar kastade jag dock in handduken då det blev alldeles för avancerat. Min nya grupp däremot var helt perfekt för min rostiga gymnasieitalienska. Lucia, min lärare var en solstråle utan dess like som jag verkligen kommer att minnas. Jag hoppas fler studenter får chansen att träffa henne!

Det som annars slog både mig och Paula var att stämningen på skolan kändes så otroligt varm och familjär. Nere i kaféterian samlas alla studenter under rasterna och det är ofta som lärararna och skolans personal ansluter för att samtala och fråga om hur det går på lektionerna och vad man har för planer för resten av dagen. Under våra veckor kände vi oss aldrig bortglömda utan snarare väldigt välkomna och det kändes verkligen som att skolan är mån om sina studenter vilket är fint och väldigt viktigt för att man ska känna sig som hemma.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skolans kaféteria är förövrigt värd ett eget litet kapitel då mycket av skolans charm sitter just där. En trappa ner i skolbyggnaden finner du den naturliga mötesplatsen för studenter både under raster och efter skoltid. Det serveras fantastiska bakverk, hemlagade luncher och för knappt en euro får du fantastisk cappuccino som jag mer eller mindre blev smått beroende av. Från kaféterian finns också en trappa som leder upp till skolans soliga terrass.

Under våra två veckor träffade vi på massvis med trevliga kursdeltagare från världens alla hörn som vi umgicks med. Studenter från Holland, Israel, Storbritannien och USA för att bara nämna några nationaliteter. Går du in med ett öppet sinne och är sugen på att bekanta dig med nya människor så upplevde vi verkligen inga problem med att hitta vänner!

Hade jag inte haft världens bästa arbete och trivts så bra med att vägleda er studenter ut i världen hade jag gärna valt att stanna kvar ett par veckor ytterligare. På två veckor hinner du justera dig men knappast på allvar komma in i studietempot så min rekommendation är att åtminstone stanna i 4 veckor för att få ut maximalt av språkkursen.

Tills vi återser Rom nästa gång (hoppas på snart!) är jag och Paula jättenöjda med att få chansen att hjälpa er som är sugna på att upptäcka Rom och påbörja en språkkurs på just DILIT.

Kom igen och ring eller mejla oss!

/Clara Österberg, Studierådgivare språkresor i Italien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s