Studentberättelser

Intervju med Aurelie, European University Barcelona

Ett stenkast från tunnelbanestationen La Bonanova bländar Euroapean universities spegelbeklädda fasad. Flera studenter har samlats utanför i små klungor för att umgås och njuta av solen i pausen mellan lektionerna. Det är en upprymd stämning  på skolan eftersom det är slutet på terminen och det närmar sig sluttentor och examen för många studenter.

Aurelie Cocard är en av våra studenter som just nu studerar på European University i Barcelona och som har gått med på att träffa mig trots att hon är mitt uppe i tentaplugget. Vi slår oss ner på caféet Segafredo precis bredvid ingången till skolan och jag frågar henne hur hon har upplevt sin första termin på skolan.

Aurelie berättar att hon trivs jättebra både med studierna på skolan och med det nya livet i Barcelona. Hon tror att en av anledningarna till att just denna skola passar henne som handen i handsken är att hennes passion för resor och möten med nya kulturer. I hennes klass finns studenter från en mängd olika länder och under lektionerna uppmärksammas ofta detta genom att lärarna tar med eleverna i diskussioner och uppmuntrar dem att bidra med upplevelser från sina länder. Det internationella utbytet gör studierna mycket spännande och Aurelie ser detta som en av skolans främsta kvalitéer och en av anledningarna till varför hon valde just Europenan university. Lärarna och deras karisma nämner hon som en annat stort plus med skolan, och hon tror att det skulle vara svårt att hitta motsvarande engagemang på ett statligt ägt universitet. Alla lärare är själva aktiva inom den bransch som de undervisar inom, eller har en lång framstående karriär bakom sig vilket bidrar till att man som student skapar ett starkt förtroende för dem. Att studera i Barcelona känns rätt på flera sätt för Aurelie, dels på grund av inriktningen mot turism som hon har valt och dels på grund av möjligheten att få utforska denna fantastiska stad lite närmare genom att faktiskt bo och studera där under en längre tid. Förutom studierna och allt vad de har givit känner hon redan att hon lärt sig massor på att bo och leva i ett annat land och möta människor från så många olika kulturer.

Jag frågar henne om vad hon tycker om studietakten på skolan. Det är ett högt tempo men ett bra tempo menar hon. De som studerar här är studiemotiverade och vill lära sig. Lektionerna är intressanta och det är roligt när det är en utmaning också. Med glimten i ögat tillägger hon att ”Men visst har man lite ångest så här innan tentor, jag kunde ju har börjat lite tidigare, så är det ju alltid.” Ja, det känner man minst sagt igen sig i…

”Många studenter väljer att läsa sommarterminerna också för att bli klara snabbare men jag har inte bråttom”. Aurelie trivs på skolan och med livet i Barcelona och känner sig inte stressad över att bli klar med studierna så snabbt som möjligt. European University har ett flexibelt studiesystem där studenter kan välja att läsa två hela terminer under sommaren. Dessa sommarterminer är mycket intensiva och gör så att studenter kan bli klara med en Bachelor utbildning på endast 2 år.

Har du några tips till andra studenter som funderar på att börja på European University? Jag började på vårterminen vilket gick bra, jag kom in i en klass och träffade massa intressanta människor. Men de flesta studenterna börjar på höstterminen och många studenter kanske skulle tycka att det kändes bättre att börja då eftersom alla i klassen börjar samtidigt. Min klass hade redan gått tillsammans en termin, vilket i och för sig inte var något problem eftersom de var väldigt välkomnande och jag kom snabbt in i klassen, men mitt tips till nya studenter är i alla fall att tänka över detta.

Jag frågar henne var hon bor och om hon trivs med sin lägenhet.

Jag är verkligen supernöjd. Jag delar lägenhet med flera andra spanska studenter och vi pratar spanska hela tiden hemma. Det är rätt stor kontrast från klasskompisarna på skolan där de flesta är internationella studenter som, precis som jag, har flyttat hit nyligen. Men det är kul att ha båda gängen. Det kanske också är ett tips till andra studenter i så fall – försök bo med spanska studenter om du vill lära dig spanska och umgås med spanjorer.

Aurelie kunde en del spanska sedan tidigare efter studier på gymnasiet och hon känner hur livet i Barcelona gör att hennes spanska utvecklas. ”Jag tror att de flesta som studerar här en längre tid lär sig en hel del spanska, det är svårt att inte göra det” säger hon och ler. Trots att det officiella språket på skolan är engelska, och man har all undervisning på engelska är spanskan ett naturligt inslag tex. under studiebesök eller projektarbeten där studenterna har riklig kontakt med arbetslivet. Många studenter väljer att gå en språkkurs i spanska innan eller under studierna på  European University. Inom Aurelies inriktning – Leisure and Tourism är det även ett stort plus att kunna ett tredje språk förutom engelska och svenska.

Aurelie har hela tiden vetat att hon vill inrikta sig på Leisure and Toursim, men studierna på European unviersity ger även studenterna möjligheten att först gå ett år på skolan innan de väljer vad de vill inrikta sig mot. För vissa kan det vara bra att känna på de olika ämnesområderna först och diskutera med skolans akademiska rådgivare vilken inriktning som skulle passa dem bäst innan de gör sitt val.

Jag tackar Aurelie för en trevlig fikastund och hon skyndar tillbaka till skolan för att fortsätta förberedelserna inför tentan lite senare på dagen.

Paula Thelin – Språkpunkten
twitter.com/sprkpunkten

2 reaktioner till “Intervju med Aurelie, European University Barcelona”

 1. Har European University en student blog?? kan man få tag på några eleverna? Vill gärna fråga om hur skolan verkligen är? Har hört massa rykten om Skolan och nu är jag helt osäker…vet inte om jag vill söka längre. Vill gärna veta mer om skolan från en student!
  Tack:)

  1. Hej Linda!

   Jag tror säkert att EU har studentbloggar. I dagsläget tror jag inte att någon av just våra studenter bloggar, vi brukar i sådana fall lägga upp dessa under ”studentbloggar” på vår hemsida. Jag kan säkert ge dig kontaktuppgifter till någon student som går på skolan, kontakta mig på: madeleine@sprakpunkten.se, eller ring, så hjälper jag dig gärna.

   Trevlig helg!// Madeleine, Språkpunkten
   EU har en officiell blogg här:http://euruni.net/blog/euruni/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s