Tips & Råd

Tips inför din språkresa!

Funderar du på att åka på en språkresa och plugga språk utomlands?
Vill du fortsätta utveckla ett språk du redan har läst eller kanske börja från noll med ett helt nytt språk? Allt är möjligt och här vill vi dela med oss av våra bästa tips!

Vi får ofta frågan hur länge man ska vara borta för att lära sig ett språk, hur mycket man lär sig och hur flytande man egentligen blir efter en språkkurs.
Vår erfarenhet säger oss att svaret på dessa frågor är en kombination av god undervisning i klassrummet men nästan lika mycket handlar det också om DIN inställning och vad DU bestämmer dig för att göra med din resa!

Här nedan har jag samlat lite tips och råd för hur du kan göra din språkresa till den bästa, mest utvecklande och hur kommer igång och pratar på snabbaste sätt!

Vart ska jag åka?
En livlig storstad, en internationell metropol, en solig sommarstad med strand & bad, en gömd pärla eller kanske den klassiska studentstaden man hört så mycket om? Olika städer passar olika personer men ett tips är att välja en lite mindre eller mellanstor stad som känns typisk genuin för landet du reser till. Ofta är det lättare att komma lokalbefolkningen nära i lite mindre städer än i stora metropoler. Ofta är det också kortare avstånd mellan boende och skola och man slipper lägga tid och pengar på att pendla längre sträckor.

Hur ska jag bo?
Bo i familj! Om du känner dig tveksam till att bo i familj så tänk gärna en extra gång! Detta ger dig en otrolig möjlighet att lära känna en person eller en familj från platsen och landet du besöker. Du får möjlighet att praktisera språket på ett naturligt sätt och berätta om din dag och andra vardagliga saker vilket gör SÅ mycket för din totala språkinlärning. Att bo i familj eller hos en inhemsk värd och vara aktiv socialt gör verkligen skillnad! Boende i familj ger dig dessutom en inblick i vardagen, kulturen, maten, lokala vanor mm.

Innan du åker
Fräscha upp dina språkkunskaper innan du åker utomlands! Om du har läst språket tidigare kan det göra stor skillnad för hur snabbt du kommer igång, och du känner dig mycket mer förberedd vid kursstart.

– Titta igenom gamla skolböcker
– Läs en bok eller ett magasin på det aktuella språket
– Läs den lokala eller nationella dagstidningen på internet
– Se en film!

Det finns många bra sätt att enkelt väcka sina lätt glömda kunskaper till liv igen.
Vissa skolor erbjuder också språkträning via internet vilken blir tillgänglig efter att man anmält sig till en språkkurs till den specifika skolan.

På plats
Det är nu det gäller! Du är på plats på din studieort och språkkursen har dragit igång! Att ta del av undervisningen med en inhemsk, inspirerande lärare ger dig alla de rätta verktygen att lära dig språket på rätt sätt. Vanligtvis har man kring 3-5 lektioner per dag beroende på intensitet samt lite hemarbete. Tiden därefter är den tid DU styr över och som du har alla möjligheter att påverka! Om du exempelvis åker på en språkkurs till Spanien: TÄNK spanska, LEV spanska och SÖK spanska. Här är några exempel på vad man kan göra:

– Ta del av skolans aktivitetsprogram      
Ett roligt och socialt sett att uppleva kulturen, staden och närliggande platser. Du får möjlighet att höra språket, lära dig om kulturen, prata och träffa andra studenter.

– Sök dig till andra kompisar än svenskar

Även om lätt söker sig till, och gärna umgås med andra svenskar när man är utomlands är det bra att undvika att prata svenska på fritiden.

– Fortsätt med din sport eller hobby!
Skolan hjälper dig med information om det lokala basketlaget, dansklasser, skatehallen, musikscener, kyrkor och mycket annat. Ta chansen att träffa lokala kompisar!

– Läs en tidning
Dagstidning, modemagasin eller serietidning. Välj något som intresserar dig men gör det till en vana. Här kan man snappa upp mycket användbara ord och uttryck.

– Våga prata!
I mataffären, med grannen i porten, med den gamla damen på bänken i parken, med busschauffören. Våga testa dig fram! Ett ord här, en mening där och vips är du igång! Att göra fel är den del av processen att lära sig ett nytt språk! Det gör ingenting om grammatiken inte blir rätt direkt eller om orden kommer i fel följd, den du pratar med kommer att förstå dig och det är en underbar känsla!

Vi önskar dig stort lycka till på din språkkurs och tveka inte att kontakta oss på Språkpunkten för tips, råd och vägledning. Vi har alla själva studerat utomlands och finns här för dig både innan, under och efter resans gång!

Fortsätt njut av sommaren, ta en glass och koppla av med en tidning eller bok, GIVETVIS på språket du funderar på att läsa, eller hur? Det är lika bra att sätta igång direkt 🙂

Somriga hälsningar

/ Helena Bovin
helena@sprakpunkten.se
twitter.com/sprkpunkten

****************************************************************************************************

Språkpunkten erbjuder vi språkkurser vid noga utvalda språkskolor runtomkring i världen där vi vet att det erbjuds seriös undervisning i internationella klasser och med få andra svenska deltagare. Lärarna är alla utbildade att undervisa språk till internationella elever och man läser i mindre grupper med fokus på konversation. Självklart tas språkets alla moment upp, men man uppmuntras hela tiden att prata och kommunicera .

*****************************************************************************************************

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s