Våra egna resereportage

En sommar i Barcelona

Barcelona är en livlig storstad i ett litet format, beläget mellan berg och hav. Har du också fått upp ögonen för Barcelona? Inte så konstigt! Barcelona är staden som har det mesta man kan önska sig- oavsett om du är där över en weekend eller i flera månader.

Det går inte att berätta allt jag vill om Barcelona i ett inlägg, men jag delar gärna med mig av några tips och bilder!

Staden
Barcelona är en gammal och vacker stad, uppdelad i olika stadsdelar. Arkitekturen är hänförande vacker och unik och du kan lätt spendera timmar bara genom att gå runt och titta på vackra byggnader och monument. Du har förstås hört om Gaudì, den storslagna arkitekten vars mästerverk återfinns över hela staden. Väl värt sitt besök är såklart La Sagrada Familia (den speciella och ständigt ofärdiga kyrkan), Parc Güell (med sin vackra utsikt och sina sagolika små byggnader) och La Pedrera (på vars hustak märkliga figurer vakar över staden).

Mer fantastiska sevärdheter är berget Tibidabo, dit du kan ta dig med t.ex. en spårvagn som i sakta mak ger dig tid att se omgivningarna upp till bergstoppen, eller med buss. På toppen av berget finner du stadens gamla nöjespark, byggd på  -50 talet och har sedan dess fått behålla sin stil. Här finner du även en maffig kyrka och lite caféer, utöver den vidunderliga utsikten förstås…

Att göra
Du bör även ta dig en tur till Placa Espanya, där du finner ett stort och modernt köpcentrum med allt du kan tänka dig (byggd i en nedlagd tjurfäktningsarena), samt det magnifica slottet Montjuïc i dess direkta närhet. Ta dig en tur upp till slottet och fascineras av dess sagolika fasad (dess utseende får en direkt att associera till Aladdin). Gå runt i parken vid slottet och njut av den varma luften och de blommande medelhavsväxterna, samt fortsätt upp på berget vid slottet för att finna den sockersöta lilla medeltidsbyn Poble Espanyol. Även denna väl värt sitt besök! På nätterna förvandlas dessutom den lilla byn till ett stort uteställe, där du kan skaka loss under bar himmel.

Stanna sedan kvar vid slottet Montjuïc efter mörkrets inbrott. Framåt kl. 21.00 startar den magiska fontänshowen. Musik, vatten och ljus i ett enda maffigt samspel- detta vill du inte missa!

Stadsdelar
Du kommer säkert hinna se stadens alla stadsdelar under din vistelse, då Barcelona är väldigt lättillgänglig och väl värd att utforska till fots! Alla har sin charm, men mina favoriter som kan vara värda lite extra tid är Grácia, mysigt och vackert (kallat det bohemiska kvarteret) med shopping och caféer. I Barri Gótic (den äldsta delen av staden) kommer du hitta många saker att se och göra då stadsdelen inbjuder till en resa i tiden. Är du ute efter schysta barer och god tapas tipsar jag gärna om El Born (där stadens yngre befolkning till stor del bor).

En varm sommarnatt
Jag kan även tipsa om att du tar dig upp på berget Montjuïc´s högre höjder (antingen till fots eller med buss som går hit) och se till att pricka in den kända utomhusbion som går bestämda kvällar sommartid. Under bar himmel på en picknickfilt med lite tapas och goda vänner kan du på en storbildsduk se kvällens film. På spanska självfallet, men vissa filmer visas med engelsk text. Ett utmärkt tillfälle att öva sin spanska under trevliga former.

Besöksmål
Att gå in på Barcelonas shopping tar alldeles för lång tid, men jag kan säga att du säkert kommer hitta ett och annat fynd under sommarrean, då priserna redan är lägre än i Sverige. Är du fotbollsintresserad kan då såklart besöka Barcelonas stolthet, Nou Camp.

Du kanske har hört om cava, Spaniens motsvarighet till champagne? Till utseendet liknar de varandra men i min mening är cava godare då den är sötare i smaken. Vill du ta ett glas cava på spanjorernas vis, besök då La Champagneria belägen nära metrostationen Barceloneta. I champagnerian är det trångt, rustikt och väldigt spanskt. Hit går folk på lunchen, på after worken eller bara för att de hade vägarna förbi. För en billig peng få du ett glas av dess egna cava (som på plats även kan köpas billigt), samt en valfri macka som är helt gudomligt god.

Överskattade sevärdheter:
1). Las Ramblas. Är du i Barcelona kommer du förstås att möta dena breda boulevard förr eller senare. Visst kan den vara värd att se, du tar dig till exempel till den kända bouqerian härifrån (saluhallen med alla tänkbara delikatesser och färska smoothies), men framförallt är det ett knuffande folkhav med utklädda mänskilga statyer och dyr turistmat.

2).  Barcelonetastranden. Du kommer säkert att sätta din fot på denna strand, speciellt om du är i Barcelona på en kortare vistelse och visst går det att sola och bada där! Standen är dock överbefolkad och ficktjuvstät. Om du slumrar till på stranden blir du dessutom väckt i tid och otid av envisa försäljare. Om du ska vara i Barcelona under en längre tid- åk en eller två metrostationer längre bort från Barceloneta. Stränderna är finare, mer folktomma och har betydligt färre försäljare.

En storstads baksidor
Håll ögonen öppna efter ficktjuvar! Väldigt vanligt fenomen i en storstad så som som Barcelona. De är listiga dessutom och tar sig an alla tänkbara metoder för att lyckas. Allt från flygande lysgrejer i luften till gråtande barn är använda metoder för att leda bort din uppmärksamhet. Den viktigaste regeln lyder- lämna aldrig din väska eller värdesaker utom synhåll. Ha väskan i knät på caféet och ha en stadig arm över den på dansgolvet så får du en roligare resa.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag hoppas att du fann några tips värdefulla och att du finner dina egna guldkorn när du reser dit (vilket jag inte tvivlar en sekund på)! Har du frågor eller vill dela med dig av en egen berättelse, tips eller tankar är du välkommen att höra av dig till mig!

¡Que tengas un super buen verano!

/ Språkpunkten

_________________________________________________________________________

Vill du åka på språkresa till Barcelona? Du kan söka studiemedel för språkstudier om du studerar på heltid i minst 3 veckor. Hör av dig till oss på Språkpunkten så hjälper vi dig!

En reaktion till “En sommar i Barcelona”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s